Jodendom - index

Kun je aan iemand zien of hij of zij joods is? Nee, dat kun je niet. Er hangt geen kaartje aan iemand wat hij of zij denkt. Joden kunnen net zo verschillend zijn als jij van je buurjongen. Blauwe of bruine ogen, groot of klein, aardig of vervelend. Eigenlijk kan iemand maar op weinig manieren joods worden. In de eerste plaats door de moeder. Als een moeder joods is, zijn haar kinderen dus ook joods.

Maar joods zijn is meer dan dat. Voor joden is het heel belangrijk dat zij zich joods voelen. Het gevoel bij de andere joden te horen. Daarom voelen joden zich heel sterk verbonden met hun geloof, en met elkaar. Maar nog het meeste door de geschiedenis die de joden samen hebben meegemaakt. Door heel lang te lezen over het joodse geloof, en heel veel te bidden, kan iemand bij de joodse gemeenschap horen.

Joden geloven in één God. En zij geloven dat die God in zes dagen alles om ons heen heeft gemaakt. Deze God heeft zich soms laten zien aan mensen op aarde, om ze te vertellen wat zij moesten doen, hoe zij moesten leven, of dat deze mensen de verhalen van God door moesten vertellen aan andere mensen. Deze mensen zijn voor de joden heel belangrijk, zoals Abraham en Sara.

index
geschiedenis
wetten
kalender
namen
schriften
plaatsen

home