Hindoeïsme - namen

Omdat het hindoeïsme heel oud is, zijn er veel namen bijgekomen in de geschiedenis. Dit kan, omdat de oppergeest Brahman vaak op aarde tussen de mensen kwam, in verschillende gedaanten. Er zijn een paar heel bekende namen van die gedaanten, maar ook heel veel kleinere goden. Niemand kan precies zeggen hoeveel dat er zijn.

De bekende goden die op aarde zijn gekomen zijn:

Brahma
De schepper. Je herkent hem aan vier hoofden en de veda's die hij in zijn hand houdt. Ook heeft hij altijd één hand omhoog om te zegenen.

Zijn vrouw is Sarasvati.

Shiva
De omzetter. Hij heeft een blauwe kleur. Hij heeft een drietand en een trom in zijn hand. Een slang kronkelt om de nek. Hij had een zoon Ganesh, te herkennen aan het olifantshoofd.

Zijn vrouw is Parvati.

Vishnu
De onderhouder. Je herkent hem aan een blauwe kleur en een knots en lotusbloem in de handen. Vishnu is negen keer op aarde gekomen, in verschillende avatars (Matsya, Kurma, Varaha, Narasimha, Vamana, Parusha-Rama, Rama, Krishna, Boeddha).

Zijn vrouw is Lakshmi.

Er zijn ontzettend veel kleinere goden voor de hindoes. Een paar voorbeelden zijn:

Sita - De vrouw van Rama.
Surya - De zonnegod. Rijdt elke ochtend voorbij op de zonnekar.Zijn vrouw is Ushas, godin van de dageraad.
Chandra - De maangod, komt 's avonds langs.
Ravana - Kwade geest die Sita ontvoerde. Met het feest Ram Lila wordt een pop van hem verbrand.
Agni - God van vuur en opoffering.
Indra - God van de oorlog. Erg krachtig en dapper.

Ook mensen hebben een belangrijke rol gespeeld bij het hindoeïsme. Zo zul je de naam Mahatma Gandhi wel eens gehoord hebben. Hij was een leider van de gelovigen, en hij zei dat je door vrede en respect alle doelen kunt halen die je wilt.

index
geschiedenis
wetten
kalender
namen
schriften
plaatsen

home