Boeddhisme - namen

Brahma
de schepper van alles wat leeft op aarde. Volgens een oud verhaal sprak Brahma tot Boeddha, toen hij de verlichting had bereikt. Hij zei dat Boeddha eerst de mensen moest helpen, voor hij naar het nirwana ging.

Bodhisattva's
De boeddhisten van de mahayana-stroming geloven dat er mensen zijn die net als Boeddha zelf de verlichting kunnen bereiken. Sommige van deze mensen wachten met overgaan naar het nirwana, om anderen te helpen. Zij zijn dus boeddhisten die erg veel aanzien hebben.

Avalokiteshvara
Een van de bodishattva's die veel heeft betekend voor de boeddhisten, is Avalokiteshvara. Hij hielp mensen bij hun dagelijkse problemen, maar heeft ook veel lijden beter te dragen gemaakt.

Tara
de bodhisattva Tara werd volgens de verhalen geboren uit een lotusbloem, die was ontstaan uit de tranen van Avalokiteshvara. Zij heeft veel medeleven met de mensen en zorgt voor een leven zonder gevaar.

Ksitigarbha
De heer van de onderwereld. Het klinkt gek, maar hij troost mensen die een slecht leven hebben geleid, en naar de hel zullen moeten.

Gandharva's
Als een lichaam sterft, wordt de ziel meegenomen door goddelijke muzikanten, die je ziel naar een nieuw lichaam brengen.

Dalai Lama
De boeddhisten in Tibet geloven dat de ziel van Avalokiteshvara wordt wedergeboren om de mensen te helpen. De mens die deze ziel krijgt, is de Dalai lama. Een nieuwe Dalai Lama is dus geen familie.De naam lama betekent leraar of monnik, dalai betekent de hoogste, of mooier gezegd: degene met een wijsheid groter dan de oceanen.

Maitreya
Volgens de boeddhisten zal Boeddha terugkeren op aarde als Maitreya.

index
geschiedenis
wetten
kalender
namen
schriften
plaatsen

home