Boeddhisme - kalender

Magha

Phalguna
Losar - Viering van het nieuwe jaar. Iedereen maakt alles schoon, en verjaagt daarmee de kwade geesten.

Chaitra
Hana Matsoeri - Vrolijk gekleurd feest waarbij de geboorte van Boeddha herdacht wordt. Vooral kinderen dragen mooie kleren en veel bloemen.

Vaishaka
Wesak - Tijdens de volle maan vieren de boeddhisten de geboorte, de verlichting en het overlijden van Boeddha.

Jyaistha

Asadha
Regenseizoen - In de tijd dat Boeddha veel leerde aan zijn volgelingen, waren er drie maanden in de zomer, waar het heel hard regende. Om de regen te ontvluchten, en om samen te mediteren, kwamen de boeddhisten samen in een groot klooster. Dit word nog vaak gedaan.

Sravana
Feest van de heilige tand - In Sri Lanka wordt een groot feest gehouden waarbij de grootste olifant een gouden stoepa draagt met daarin een tand, die waarschijnlijk van Boeddha is geweest.

Bhadra

Asvina
Sangha - Einde van het regenseizoen en tijd om de kloosters van nieuwe spullen te voorzien.

Kartika

Aghan

Pausa

Voor veel boeddhisten zijn er een paar belangrijke momenten in het leven:

Boeddhist worden
Veel boeddhisten worden geboren in een gezin dat al boeddhistisch is, maar gaan leven als boeddhist is een belangrijke stap.

Het klooster ingaan
Voor veel boeddhisten is het klooster dé plek waar je kunt leren mediteren en dat ook in alle rust kunt doen. In sommige landen moeten kinderen verlicht het klooster in, als soort van school.

Trouwen
Met elkaar samen leven is in veel culturen een van de mooie momenten in het leven. Ook bij boeddhisten. De bruid wordt meestal uitgehuwelijkt, en de bruiloft is dan bij haar thuis. Als symbool van het verbinden met elkaar worden de handen van het stel tijdens de ceremonie samengebonden.

Overlijden
Boeddhisten vinden dat het logisch is dat je lichaam niet altijd op aarde blijft, net als veel andere dingen. Als een wezen overlijdt, gaat de ziel over in een ander lichaam. net zolang tot de (goede) geest het nirwana bereikt.

index
geschiedenis
wetten
kalender
namen
schriften
plaatsen

home