Islam - Wetten en voorschriften

Een moslim leeft volgens de wil van God. Dit kan zover gaan dat een moslim gelooft dat elke stap die een mens zet, en elke val door God bepaald zijn. Alles wat moet en wat niet mag, staat geschreven in de koran. daar kun je hier meer over lezen.

Volgens de koran zijn er verschillende manieren om iets uit te voeren. Dit zijn:

Fard - Dingen die moeten
Mandub - Graag
Mubah - Neutraal
Makruh - Liever niet
Haram - Mag niet

Er zijn vijf dingen die een moslim moet doen in het leven. Dit noem je ook wel de vijf zuilen van de islam:

Shahada De geloofsbelijdenis. Het uitspreken van de woorden dat er n God is, en dat Mohammed zijn ware boodschapper is. Dit is de belangrijkste uitspraak voor moslims, zo belangrijk dat het het eerste is wat in een baby's rechteroor gefluisterd wordt.
Salaat Een moslim moet vijf keer op een dag bidden. Vr zonsopgang, rond de middag, laat in de middag, n zonsondergang en voor het slapen gaan. Dit gebed gaat volgens een vaste manier en altijd in de richting van Mekka, de heilige stad.
Zakaat Het geven van een deel van je bezit aan de armen. Iedereen die dat kan, geeft een gedeelte van wat hij of zij verdient aan een soort stichting, die het verdeelt aan mensen die het nodig hebben.
Saum De vastenmaand. De maand Ramadan is de tijd om te vasten bij de moslims. Tussen zonsopgang en zonsondergang moet je laten zien dat je gedachten alleen bij je geloof zijn. Er mag niet gegeten of gedronken worden. De maand wordt afgesloten met een groot feest.
Hadj De bedevaart. Iedere moslim die het kan, moet minstens n keer in het leven een tocht maken naar Mekka, om daar de Ka'aba te bezoeken. Het is voor velen een belangrijke en niet altijd ongevaarlijke tocht. Elk jaar komen er duizenden mensen bij elkaar.