Hindoeïsme - Geschiedenis

Het hindoeïsme is zo'n 4000 jaar geleden ontstaan. In die tijd woonde er een groot volk in het dal van de rivier de Indus. Zij hadden veel verschillende goden die zij vereerden. Veel van deze goden hadden met de natuur te maken.

Zo'n 1000 jaar later werden de eerste verhalen aan mensen doorverteld. Dit werden de eerste regels en later heilige boeken, de veda's en de upanishaden.

Ongeveer 1500 jaar geleden was het hindoeïsme een zeer grote stroming in de wereld. Grote delen van AziŽ waren erdoor beïnvloed. In deze tijd waren er veel geleerden die over het geloof vertelden en er zelfs les in gaven. Ook werden er hele grote tempels gebouwd om de goden te eren en om een plek te maken waar gelovige mensen konden samenkomen. Vanaf ongeveer 1000 jaar geleden kwamen grote groepen moslims AziŽ in om hun geloof aan andere mensen over te brengen. Hierdoor werd het gebied waar het hindoeïsme leefde steeds kleiner. In het land wat nu India is, blijft het geloof heel sterk. De Indusvallei

Vanaf 500 jaar geleden komen er grote veranderingen in India. De Taj Mahal wordt gebouwd, en er komen kolonisten het land binnen. De Britten nemen de macht over in India. Het hindoeïsme mag blijven bestaan, maar door de komst van veel Europeanen in het gebied, komt ook het Christelijke geloof in AziŽ.

Vanaf ongeveer 150 jaar geleden tot de dag van vandaag strijden hindoes om hun eigen ideeŽn te mogen hebben en ook zo te leven. Soms gaat dat door oorlog, maar vaak ook op een rustige manier, zoals Mahatma Gandhi laat zien. Hij werd vermoord door zijn tegenstanders. Groot-BrittanniŽ geeft de macht in India weer terug, maar daarmee zijn de problemen voor de hindoes niet over. Met ongeveer ťťn miljard inwoners en niet veel geld proberen zij te leven op de manier die past bij de hindoes: samen met de natuur.
Ook Nederland heeft een kolonie gehad in AziŽ, IndonesiŽ. Toen er geen slaven uit Afrika meegenomen mochten worden, vroegen zij de IndonesiŽrs en IndiŽrs in Suriname te komen werken. Op deze manier is het hindoeïsme in Suriname en ook in Nederland terecht gekomen.