Boeddhisme - Wetten en voorschriften

Boeddha wilde niet als een god gezien worden. Hij heeft ook gezegd dat er geen vaste manier kan zijn waarop iemand de verlichting kan bereiken. Ieder mens moet voor zichzelf vinden wat dat inhoudt.
Wel heeft Boeddha verteld wat er nodig is om dat te kunnen begrijpen, en op welke manier een mens zich zou moeten gedragen. Dat is bekend als de leer van de Boeddha, ook wel dharma.

De vier edele waarheden:
Er is lijden in de wereld
Dat lijden wordt veroorzaakt door begeerte
Er is een manier om het lijden te stoppen
Door het volgen van de middenweg, stopt het lijden

De middenweg is de manier waarop een boeddhist zich in het leven gedraagt.
Het wordt ook wel het achtvoudige pad genoemd:

Juist begrip Het begrijpen van de woorden van de Boeddha
Juiste houding Denk aan vriendelijke dingen
Juiste woorden Gebruik geen valse ideeŽn of leugens
Juiste daden Doe een ander geen kwaad
Juist werk Doe werk waar jij of een ander zich niet slecht door voelt
Juiste inspanning Denk na voor je ergens aan begint
Juiste bedachtzaamheid Wees voorzichtig
Juiste meditatie Blijf kalm en geconcentreerd

Door het hebben van een leven vol goede daden, zorgen de mensen volgens boeddhisten voor een goed karma. Een goed karma kan er voor zorgen dat een mens uit de cirkel van reïncarnatie komt en in het nirwana zal komen, waar alles goed is. Het karma wordt bepaald door het gedrag van de mens zelf, en de mens is dus verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag en gedachten.

Nadat de Boeddha was overleden kwamen zijn volgelingen bij elkaar op een heel grote bijeenkomst. Daar gingen zij praten over de toekomst van hun geloof. Ze kwamen er niet uit of ze alleen maar de woorden van de Boeddha mochten volgen, of dat er ook mensen mochten helpen bij het geloof, de bodhisvatta's. Zo ontstond een splitsing in twee richtingen, de therevada en de mahayana.

Boeddhisten die meer willen doen met hun geloof, zoals anderen helpen, kunnen een hogere rang krijgen binnen het boeddhisme. Dat begint met de drie juwelen, verder gevolgd door de vijf voorschriften, en als een boeddhist monnik wil worden, kan hij in een klooster gaan werken.