Boeddhisme - Plaatsen en gebouwen

Het boeddhisme is ontstaan op de plek waar nu het noorden van India is. Van daaruit heeft het zich verspreid over veel landen in de buurt. In het begin vaak door koningen die boeddhist werden, en hun volk dat ook lieten doen, later vooral doordat mensen zelf een manier zochten om rust te vinden in het drukke leven.

Een aantal plaatsen waar de Boeddha heeft geleefd zijn erg belangrijk. Ook zijn er plaatsen die belangrijk zijn omdat er relikwieŽn zijn geplaatst. In veel landen wordt het boeddhisme net even anders gevolgd. Hier zie je een kaartje met een overzicht.

Loembini De plaats waar Siddharta Gautama geboren werd.
Bodh Gaya De plaats waar de boom stond waar Boeddha veel heeft gemediteerd en de verlichting bereikte.
Sarnath Hier zou Boeddha zijn eerste preek hebben gegeven.
Kushinagara De plaats waar Boeddha zijn laatste preek hield, en zijn laatste reis maakte, naar het nirwana.
Lhasa De voormalige hoofdstad van Tibet, waar de geestelijk leider Dalai Lama woonde.
Stoepa Soort tempel gebouwd op een bergje, waar een overblijfsel van de Boeddha in bewaard wordt. Toen Boeddha was overleden en gecremeerd, werden zijn as en overblijfselen verdeeld over acht plaatsen. Later heeft keizer Asjoka de relikwieŽn over meer plaatsen verspreid. Stoepa

In AziŽ zijn veel landen waar een groot aantal mensen boeddhist zijn. Per land verschillen de manieren waarop zij hun geloof laten zien, maar het geloof in Boeddha is overal hetzelfde.