De Dalai Lama

In 1935 werd Tenzin Gyatso geboren. Na een aantal jaar kwamen er mensen bij hem thuis langs, om te kijken of hij de wedergeboorte zou kunnen zijn van Avalokiteshvara. Hij wist dingen die een normaal kind van zijn leeftijd niet zou kunnen weten. Daarom namen de mensen hem mee naar het paleis in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Daar werd Tenzin Gyatso de geestelijk leider van de boeddhisten in Tibet. Hij was zeven jaar oud.

In 1951 viel het Chinese leger Tibet binnen. China zei dat Tibet een provincie van het land moest zijn. Er is veel protest geweest, maar de boeddhisten, en de Dalai Lama voorop hebben bijna nooit geweld gebruikt. Ze hebben altijd geprobeerd te blijven praten met de Chineze regering. In 1959 was het niet langer veilig voor de Dalai Lama om in Tibet te blijven. Met hulp van een aantal mensen uit het paleis, ťn de Tibetanen, vluchtte hij naar het buitenland. Op de weg waarlangs hij ging, hadden de mensen een hele rij steentjes achter elkaar gelegd, kilometers lang.

Sinds de Dalai Lama is gevlucht, leidt hij een regering in ballingschap, en is hij een bekende gast van veel grote mensen op de wereld. Zijn ideeŽn over vreedzaam en rustig gedrag zijn voor veel mensen een inspiratie. In 1989 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede.

De Dalai Lama